Vad är laser?
Laser är en cellbehandling. Laser är en ljuskälla, en lampa. Den kallas för en prob och den håller man mot det skadade området under en viss tid. Laserljuset tränger ner i cellen och stimulerar energiproduktionen i mitokondrierna (cellens energifabrik) och påverkar en mängd funktioner i de skadade cellerna positivt.
Man jobbar med en våglängd därför är ljuset enfärgat t.ex. infrarött eller rött. Ljuset kan vara synligt eller osynligt. Beroende på laserljusets våglängd tränger det olika djupt ner i vävnaden. Därför kommer man åt besvär som sitter djupare i vävnaderna än vad man gör med bara massage.

Gör det ont?
Behandling med medicinsk laser känns inte alls och lämpar sig därför särskilt väl till dig som har ont för att minska din smärta.
När man belyser det skadade området med laser påverkar det vävnaden (cellerna) till att läka, minskar värk och smärta, reducerar inflammation, gör lederna rörligare.

Vad behandlas med medicinsk laser?
-Värk i nacke och rygg
-Huvudvärk
-Muskelvärk och fibromyalgi
-Artros
-Ödem
Inflammatoriska tillstånd i rörelseapparaten som:
-Hälsporre/Plantarfarcit
-Hälseneinflammation
-Benhinneinflammation
Olika senfästesinflammationer som:
-Tennis/Musarm
-Idrottsskador som stukningar/sträckningar
Rehabiliteringstiden efter skador och operationer förkortas ofta med halva tiden.
-Sårläkning (jag har just nu ingen laser för detta ändamål)

Hur går behandlingen till?
Vi gör en hälsoundersökning och du berättar om ditt/dina besvär.
Jag lyser med laserljus på den del av kroppen där problemet sitter
samt i områden relaterade till skadan/besväret.
Jag använder infrarött, osynligt, laserljus.
Jag behandlar oftast även med massage.

Vad händer i kroppen efter behandlingen?
Laserljuset skapar tillfälligt ett inflammatoriskt tillstånd i området. Det gör att läkningen kommer igång och påskyndas. Det gör att man kan känna av symptomet mer efter behandlingen i upp till 24 timmar. Det är inte farligt utan bara positivt och visar att behandlingen haft effekt och att kroppen svarar på behandlingen och sätter igång en läkningsprocess. Drick gärna extra vatten.

Finns det några biverkningar?
Nej inga rapporterade biverkningar. Det man kan känna av efter behandling är mer av det symptom man har under 24 timmar efter behandlingen. Det är en effekt av behandlingen som gör att kroppen sätter igång en läkningsprocess. Det är bara positivt och ett tecken på att läkning börjat ske.

Hur många gånger måste jag gå?
I början behandlar man gärna med tätare intervall. Sedan glesar man ut behandlingarna tills besväret är borta eller så bra det kan bli. Akuta tillstånd läker oftast snabbare, medan långvariga besvär tar längre tid.
Har du bestämt dig för att behandla ditt besvär med laser så krävs ett antal behandlingar om du vill bli besvärsfri. Jämför med att ta antibiotika. Där behöver man äta hela kuren för att få effekt. Det är samma med laser.
Går man mer sällan är risken stor att man inte märker förbättring och därför ger upp och tror att det inte hjälper och så drar man bara ut på läkningsförloppet och det tar längre tid.

Ibland är inte laser rätt behandling för dig, men som med alla andra behandlingar så vet man inte det förrän man provat. De flesta får någon effekt och många blir bra. Jämför medicinering som inte alltid har effekt eller ger biverkningar. Laser ger inga biverkningar.

Kontraindikationer
Det finns inga direkta kontraindikationer för laserbehandling.
Dock vill man inte behandla över en tatuering, över buken på en gravid kvinna, maligna sjukdomstillstånd, ärftlig blödarsjuka, vid feber och infektion.
Medicinering brukar inte vara ett problem.

Medicinsk laser från Irradia
Jag jobbar med Medicinsk laser från Irradia – ett svenskt företag. Internationellt kallas Medicinsk laser för Low Level Laser Therapy (LLLT). Behandlingsmetoden har på forskarnivå varit känd sedan 1960-talet. Det är en relativt snabb metod för läkning, om man jämför med andra metoder eller ingen behandling alls. Det behövs ofta mellan 5-12 behandlingar i olika intervall för att resultatet ska bli bra som i forskningen. Ibland färre behandlingar ibland fler.

Forskning
Det finns över 5000 olika forskningsrapporter i databasen Pubmed om Medicinsk laser och dess effekt på olika besvär i kroppen. Därför känner jag mig trygg med att behandla med laser för jag vet att det har vetenskapligt bevisad effekt.

Kontakta mig gärna via mail, info@waldnersmassage, om du har frågor.

Här är en länk till Medicinskt laserforum där de sammanställt forskning på olika besvär man kan ha.
Man kan även söka själv i den stora databasen Pubmed (sök på LLLT samt ditt besvär på engelska).