Om lymfsystemet

Vad är lymfsystemet?
Lymfsystemet är kroppens reningssystem. Det består av lymfkärl, lymfknutar och de lymfatiska organen (brässen, benmärgen, mjälten och halsmandlarna).
Lymfsystemets uppgift är att rensa vävnaderna från slaggprodukter, larma immunförsvaret och transportera fett från tunntarmen till blodet.

Hur fungerar lymfsystemet?
Mellan kroppens celler finns vävnadsvätska. I den vätskan finns förutom näring till cellerna även de restprodukter som cellen inte vill ha, samt virus, bakterier, trasiga och döda celler, fett, upplösta proteiner. Vi kallar dem för slaggprodukter.

Dessa slaggprodukter är för stora för att filtreras tillbaka till blodet. De sugs i stället upp av lymfsystemet som fraktar tillbaka vätskan upp i kroppen och tömmer tillbaka den renade vätskan i vener vid nyckelbensgroparna. På vägen genom kroppen har vätskan renats i de olika lymfknutorna. Gifter och skräp skickas vidare till lever och njurar. Ett väl fungerande system tar även hand om cancerceller.

Lymfknutorna
I lymfknutorna finns olika delar av immunförsvaret som kan larma om det kommer tex. bakterier eller virus så att dessa kan förstöras. Även tatueringsvätska och cancerceller åker via lymfsystemet och renas eller förstörs i lymfknutarna.
Runt hals och nacke sitter c:a 200 av kroppens 600 lymfknutor. Därför är det alltid viktigt att starta upp behandlingen med att öppna upp i detta område. 
Ett väl fungerande lymfsystem balanserar avflödet av vätska med tillflödet av vätska. Och ser till att slaggprodukterna rensas bort.  

Detta händer i kroppen när vi inte har ett fungerande lymfsystem
Vi får volymökning – inflammatorisk reaktion i vävnaden – immunförsvaret svarar sämre.
Om vätska får ligga kvar för länge i vävnaden ombildas den så småningom till bindväv och fettväv (fibrös vävnad).

Kroppen minskar bara i volym i de områden där lymfflödet är aktivt.

Hur aktiveras lymfsystemet?
Lymfsystemet aktiveras av:
-djupandning, diafragman är vår viktigaste andningsmuskel som skapar ett inre tryck som stimulerar lymfkärlen.
-musklernas rörelse mot lymfkärlen
-yttre tryck och töjningar via egenvård eller lymfmassage med tryck och nollfas.

Bra aktiviteter för lymfsystemet
Simning, vibrationsplatta, lugna yogaformer, studsmatta, djupandning, lugna öppna rörelser med vridningar, tåhävningar.

Lymfsystemet jobbar bäst när vi är avspända och det är lugn och ro och vi kan andas fritt.
När vi stressar, sitter still för länge, spänner oss, tränar alldeles för hårt, har för tighta kläder och smycken eller har en ytlig andning så kan inte lymfsystemet jobba så bra.  

Det glymfatiska systemet
Hjärnans eget lymfsystem, renar hjärnan från slaggprodukter, jobbar när vi sover. Systemet är viktigt för bortforsling av beta-amyloid, ett naturligt protein som ses i det plack man ser hos Alzheimerspatienter.

Rosfeber
Vid underfunktion i lymfsystemet kan man råka ut för rosfeber. Det beror på att bakterier ligger kvar i vävnaden för länge och kan växa till. Det skapar en inflammation. Behandlas med antibiotika. Har man ett fungerande lymfsystem så kommer bakterierna snabbare till en lymfstation och då larmas immunförsvaret som kan förstöra bakterierna och man kan förhindra rosfeber.

Orsaker och symptom klicka här

Olika typer av ödem

Ödem är samlingsnamnet för svullnad som belastar ett annars normalt fungerande lymfsystem. Orsakat av t.ex. stress, stillasittande, spända muskler, ytlig andning, dålig kost, för hård träning, tighta kläder eller smycken, operation, skador, mm.  

Lymfödem är en underfunktion i lymfsystemet. Det är en kronisk och bestående svullnad pga. att lymfsystemet inte kan göra sitt jobb. Det kan bero på ett medfött fel i någon del av lymfsystemet som gör att det inte jobbar så bra. Det kan också bero på att lymfsystemet blivit skadat av tex en operation, ärrbildning, strålning, skada. Kännetecknas ofta av ensidig svullnad någonstans i kroppen. Vanligen i en arm eller ett ben.

Lipödem uppstår pga underfunktion i de minsta lymfkärlen. De är krokiga och kan inte göra sitt jobb så bra. Lipödem kännetecknas av att svullnaden är symmetrisk på båda kroppssidor. Vanligen över höfter, lår, vader och ibland armar. Det är ofta en ärftlig sjukdom som främst drabbar kvinnor. Den bryter ofta ut i puberteten, vid graviditet eller i klimakteriet när kroppens hormonproduktion förändras.

Det som händer är att kroppens fettceller ökar i storlek. Ibland blir de också fler ute i vävnaden. Det gör att i vävnaden där utbyte av syre och näringsämnen ska ske till cellerna, inte fungerar så bra. Fettcellerna är i vägen för att både lymfsystemet och venerna ska kunna frakta bort syrefattigt blod och slaggprodukter. Det gör att bakterier, virus, slaggprodukter blir kvar i vävnaden och retar den så att det blir inflammation. Det leder till värk, att det gör ont när man tar på benen, lätt får blåmärken, man blir trött, får snabbt mjölksyra och blir orkeslös vid träning bl.a. Tyngdkänsla i ben eller armar. Det går inte att banta bort.

Behandlingen syftar till att öka flödet i lymfsystemet så att du mår bättre.

Länkar och filmer klicka här