Medicinsk laser

Medicinsk laser

Laser är en cellbehandling. Laserljuset tränger ner i cellen och stimulerar energiproduktionen i mitokondrierna (cellens energifabrik) och påverkar en mängd funktioner i de skadade cellerna positivt. När man belyser det skadade området med laser påverkar det vävnaden (cellerna) till att läka, minskar värk och smärta, reducerar inflammation, gör lederna rörligare.

Man jobbar med en våglängd därför är ljuset enfärgat t.ex. infrarött eller rött. Ljuset kan vara synligt eller osynligt. Beroende på laserljusets våglängd tränger det olika djupt ner i vävnaden.

Gör det ont?
Behandling med medicinsk laser känns inte alls och lämpar sig därför särskilt väl till dig som har ont för att minska din smärta. Det lämpar sig bra för inflammatoriska tillstånd eftersom man aktiverar immunförsvaret med laserljuset och läkning kan påbörjas.

Vad behandlas med medicinsk laser?
-Värk i nacke och rygg
-Huvudvärk
-Muskelvärk och fibromyalgi
-Artros & ledvärk
-Ödem
-Gynekologiska besvär
Inflammatoriska tillstånd i rörelseapparaten som:
-Hälsporre/Plantarfarcit
-Hälseneinflammation
-Benhinneinflammation
Olika senfästesinflammationer som:
-Tennis-/Mus-arm
-Idrottsskador som stukningar/sträckningar
Rehabiliteringstiden efter skador och operationer förkortas ofta med halva tiden.
-Sårläkning (jag har just nu ingen laser för detta ändamål)

Vad händer i kroppen efter behandlingen?
Laserljuset skapar tillfälligt ett inflammatoriskt tillstånd i området. Det gör att läkningen kommer igång och påskyndas. Det gör att man kan känna av symptomet mer efter behandlingen i upp till 24 timmar. Det är inte farligt utan bara positivt och visar att behandlingen haft effekt och att kroppen svarar på behandlingen och sätter igång en läkningsprocess.

Hur många gånger måste jag gå?
I början behandlar man gärna med tätare intervall. Sedan glesar man ut behandlingarna tills besväret är borta eller så bra det kan bli. Akuta tillstånd läker oftast snabbare, medan långvariga besvär tar längre tid.
Laser ger inga biverkningar.

Kontraindikationer
Det finns inga direkta kontraindikationer för laserbehandling.
Dock vill man inte behandla över en tatuering, över buken på en gravid kvinna, maligna sjukdomstillstånd, ärftlig blödarsjuka, vid feber och infektion.
Medicinering brukar inte vara ett problem.

Medicinsk laser från Irradia
Jag jobbar med Medicinsk laser från Irradia - ett svenskt företag. Internationellt kallas Medicinsk laser för Low Level Laser Therapy (LLLT). Behandlingsmetoden har på forskarnivå varit känd sedan 1960-talet. Det är en relativt snabb metod för läkning, om man jämför med andra metoder eller ingen behandling alls. 

Forskning
Det finns över 5000 olika forskningsrapporter i databasen Pubmed om Medicinsk laser och dess effekt på olika besvär i kroppen. Därför känner jag mig trygg med att behandla med laser för jag vet att det har vetenskapligt bevisad effekt.